Ciasteczka dyniowe
Sezon dyniowy w pełni, co warto wykorzystać, jednak nieco inaczej niż zupą-kremem z dyni. Wszystkim spragnionym nowych propozycji prezentujemy przepis na przepyszne i dziecinne proste ciastka dyniowe, które będą smakowały jeszcze bardziej, jeśli przygotujemy je wraz z pociechą.
 
 
Dynia
 
Dynia, czyli… co? Właściwie jest owocem, jednak zwyczajowo zaliczamy ją do warzyw. W Polsce dostępna jest od sierpnia do grudnia, jednak szczyt sezonu dyniowego można wyznaczyć na październik i listopad. W warzywniakach najczęściej możemy kupić dynię olbrzymią lub dynię zwyczajną, choć zdarzają się też piżmowa i hokkaido. Przed zakupem warto się jej przyjrzeć, by stwierdzić czy jest jędrna, ma gładką skórę i brak jej plam lub uszkodzeń. W całości może być przechowywana nawet kilka miesięcy, pod warunkiem, że znajdzie się w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
 
Dynia kryje w swym wnętrzu prawdziwe skarby. Przede wszystkim zawiera dużo karotenu (prowitaminy A), ale też Wit. B1, B2, C, PP (im bardziej intensywny kolor miąższu, tym więcej witamin) oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dynia jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Jest jednym z pierwszych warzyw, jakimi można urozmaicać niemowlęcą dietę, co czyni ją idealnym elementem jadłospisu każdego z domowników. Żeby jednak móc korzystać z jej dobrodziejstw, trzeba mieć sprawdzony przepis na pyszną potrawę lub coś mniej skomplikowanego w przyrządzaniu, jak np. … ciastka.
 
 
 Potrzebne składniki:
 
·         2 szklanki mąki pełnoziarnistej
·         1 szklanka startej dyni
·         1 łyżka masła lub margaryny
·         proszek do pieczenia
·         pół szklanki brązowego cukru
·         1 jajko
·         1 łyżka gorącej wody
·         szczypta soli
·         przyprawy do smaku
 
 
Poza tym potrzebne będą:
·         różnokształtne foremki do ciasta
 
 
A zatem do dzieła
 
Na początku należy rozmieszać cukier i masło w gorącej wodzie. Następnie dodajemy jajko i miksujemy powstałą masę, aż zrobi się jednolita. Następnym krokiem jest dodanie dyni i przesianej z mąką soli. Może zdarzyć się tak, że powstałe ciasto będzie zbyt twarde. W takim wypadku należy dodać do niego troszkę wody lub mleka.
 
Jeśli do tej pory towarzysząca nam pociecha jedynie przyglądała się pracy, teraz może wziąć w niej czynny udział, bowiem teraz należy rozwałkować ciasto i przy pomocy foremek wykrawać poszczególne ciastka. Kiedy już wszystkie ciasteczka zyskają odpowiedni kształt, należy ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w temp. 200o przez ok. 15 min.
 
…smacznego!