Sernik na zimno


Nie każdy jest amatorem zwykłych, ciężkich, pieczonych serników. Ale chyba każdy z nas uwielbia sernik na zimno, który jest delikatnym i pysznym deserem. Jest też bardzo prosty w przygotowaniu, dzięki czemu nawet najmniejsi z pomocą rodziców sobie poradzą. Owoce i galaretka zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienie, szczególnie podczas letnich upałów.
 


 

500 g serka homogenizowanego typu Danio
250 g kremówki
Biszkopty
4 łyżki  gorącej wody
2 łyżki  żelatyny
Galaretka (ulubiony smak)
Owoce (sezonowe)
Blacha (średnica 20 cm)
Papier do pieczenia lub folia spożywcza




Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serkiem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy powoli do masy, włączając mikser i miksując na najniższych obrotach. Spód blachy wykładamy papierem lub folią, a następnie biszkoptami- zalewamy naszą masą. Wkładamy do lodówki i chłodzimy 3 godziny. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Wylewamy na zastygniętą masę, dodając owoce. Ponownie chłodzimy, czekając aż galaretka zastygnie.

Gotowe!


 
Autorem artykułu jest