(nie) typowe śniadanie
Jeżeli znudziły się Wam typowe śniadania, szukacie inspiracji, macie dość sadzonego, jajecznicy, płatków z mlekiem- to przepis dla was! Każdy z nas kojarzy omlet, który często pojawia się w filmach. Wysoki, puszysty- często podawany z dżemem. Jest to pyszna alternatywa dla każdego posiłku.
 
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. ( Jajka najlepiej schłodzone)Następnie dodawać po kolei żółtka, razem z cukrem. Mąkę przesiać przez sitko i wmieszać łyżką w masę jajeczną. Rozgrzać patelnie, posmarować tłuszczem. Na rozgrzaną patelnię wylać masę. Smażyć z jednej i drugiej strony, na średnim ogniu.
 
Omlet możemy podawać na różne sposoby:
Z dżemem, z owocami, z biały serkiem, nutellą, z musem owocowym.
 
Przykładowy przepis na dodatek do omletu:

3 brzoskwinie

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Mieszamy z miodem. Dusimy na patelni z dodatkiem masła, aż zrobią się miękkie oraz puszczą soki, tworząc brzoskwiniowy sos. 




Autorem artykułu jest