Dorsz
W obecnych czasach dzieci, to bardzo świadomi konsumenci. Lubią mieć własne zdanie i wybrzydzać na wielu polach kulinarnych wyzwań. Najgorzej jednak, gdy nie mają ochoty jeść właśnie tych artykułów spożywczych, które do ich małych organizmów wniosą najwięcej pozytywnych aspektów. Dziś o rybie.

Ryby są wysokowartościowym artykułem spożywczym, zawierają z punktu widzenia fizjologii żywienia niezwykle zdrowe składniki, które są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka i zawierają kwas tłuszczowy alfa-linolenowy we właściwej dla organizmu strukturze. Duże znaczenie mają kwasy omega-3, które uważane są za bardzo ważny czynnik przy profilaktyce związanej z układem krwionośnym. Ryby morskie cechuje znaczna ilość selenu i wysoka zawartość jodu.

Nasz propozycja na wysokowartościowy obiad dla malucha, to dorsz w atrakcyjnej i chrupiącej panierce kukurydzianej, z ziemniaczanymi kuleczkami i soczystą surówką z marchwi i jabłek, która dodatkowo zapewni dawkę beta-karotenu i witaminy C.


Składniki (proporcje na 2osoby)                                    
    
                                                               Płatki kukurydziane miksujemy na drobno,
- 0,25 kg fileta z dorsza                      dodając do nich pietruszkę dla koloru. Filet
- 1 jajko                                                 z dorsza opruszyć solą i pieprzem, po czym
- 0,1 kg mąki pszennej                      panierować go kolejno w mące, jajku
- 0,1 kg płatków kukurydzianych      i zmiksowanych płatkach. W międzyczasie
- ½ pęczka natki pietruszki               obieramy ziemniaki i specjalnym narzędziem
- ½ cytryny                                            drylującym, wykrawamy z nich kuleczki.
- 0,2 l oleju                                          Wrzucamy je do osolonej wody i zagotowujemy.
- 0,4 kg ziemniaków                          Do ziemniaków pokroić koperek i rozpuścić
- 0,06 kg masła                                  masło w rondelku. Gdy ziemniaki będą już
- ½ pęczka koperku                           przy końcu gotowania, rozgrzewamy olej
- sól, pieprz                                         na patelni i smażymy opanierowaną rybę
- kilka listków sałaty endywii           na złoty kolor. Układamy na talerzu rybę,
                                                             dekorując ją cząstką cytryny i gałązką koperku, obok ziemniaczane kulki polane masłem, obsypane koperkiem. Całość podajemy z surówką z marchwi i jabłka. Dekorujemy listkami sałaty endywii.



Surówka  z marchwi  i jabłka  (proporcje na 2 osoby)  
                                                                         
Marchew i jabłko trzemy na tarce.                       - 0,25 kg marchwi
Skrapiamy je sokiem z cytryny.                            - 0,1 kg jabłka
Dodajemy  cukier do smaku.                                - sok z połowy cytryny
Całość mocno wygniatamy.                                 - cukier

Gotowe!
 
Autorem artykułu jest