Carbonara
Kto z nas nie kocha makaronu? Na pewno znalazłaby się jakaś „jednostka”, aczkolwiek jeśli chodzi o żywienie dzieci, to tutaj wszystkie małe rączki zgodnie podnoszą się do góry w geście aprobaty dla tego rdzennego włoskiego produktu. Dziś przedstawię Wam przepis, na szybką i pyszną Carbonarę!


Receptura ta kojarzy nam się z niezwykle tuczącym daniem, a wystarczy zamienić kilka składników na inne – zdrowsze odpowiedniki i już mamy pełnię szczęścia na talerzu. Zacznijmy od makaronu. Od długiego już czasu słyszymy o doskonałym sposobie gotowania go, nazywanym przez Włochów „al dente”, co dokładnie oznacza „na ząb”. Stwierdzenie to sugeruje nam, że makaron po ugotowaniu powinien pozostać jędrny i sprężysty, a tą zależność uzyskamy gotując makaron minutę lub dwie krócej niż proponuje nam producent na opakowaniu. Nie zapomnijcie do gotującej się wody dolać solidnej łyżki oliwy z oliwek, co z kolei zapobiegnie późniejszemu sklejaniu się makaronu. Jeśli chcemy zdrowiej, polecam użyć pełnoziarnistego makaronu (ciemniejszy kolor), nazywanego też razowym, który wspaniale uzupełnia nasz organizm o błonnik, witamin z grupy B, m.in. kwas foliowy oraz niacynę, fosfor, magnez, cynk i żelazo. Zamiast tłustego boczku, możemy śmiało posilić się włoską szynką długo dojrzewającą. Natomiast resztę składników polecam pozostawić w formie niezmienionej. Myślę, że Włosi nie mieliby nam tego za złe.


Poniżej przedstawiam przepis na wersję oryginalną, dodam jeszcze, że dla uatrakcyjnienia całości można sypnąć garścią kukurydzy konserwowej, za którą dzieciaki szaleją.



Smacznego!

 


Spaghetti  Carbonara: (proporcje na 2 osoby)                                    
    
                                                           W garnku wstawić wodę, dodać sól i oliwę. Ugotować
- 0,1 kg cebuli                                  makaron na sposób „al dente”. Oznacza to „na ząb”, więc
- 4 małe ząbki czosnku                  makaron pomimo iż jest miękki, musi nam stawiać lekki
- 0,1 kg makaronu spaghetti        opór, nie być ugotowanym do końca. Odcedzić. W między-
- 0,16 kg wędzonego boczku        czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek siekamy.
- 0,06 kg sera Parmesan                Wędzony boczek również w kostkę, lecz troszkę większą,
           lub Pecorino                          aby kawałki mięsa były wyczuwalne w potrawie. Na oliwie
- 0,1 l oliwy z oliwek                         podsmażamy cebulę i czosnek, gdy się zarumienią dorzucamy
- 2 żółtka jajka                                   boczek i również rumienimy. Podlewamy śmietaną. Całość
- 0,2 l śmietany słodkiej 18%        powinna się delikatnie zagęścić. Doprawiamy solą
- kilka listków bazylii                        i pieprzem, wrzucamy ugotowany makaron, zasypujemy
- sól, pieprz                                       świeżo siekaną bazylią. Na minutę przed ściągnięciem z ognia
                                                            dorzucamy żółtko i energicznie mieszamy. Obsypujemy utartym serem i dekorujemy liściem bazylii.
 


Autorem artykułu jest