indyk
Co zrobić, gdy chcemy podać dziecku pyszny, kolorowy obiad, który zawierałby dużo białka, odpowiednią porcję węglowodanów i rzecz jasna warzywa? Polecam Indyka!


A dlaczego warto jeść indyka?

Bo mięso to jest bogate w walory zdrowotne, polecane przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Przez wzgląd na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Mięso indyka jest również bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga długiej obróbki termicznej. Należy jednak uważać, by go zbytnio nie przesuszyć, bo o to niestety bardzo łatwo.

Poniżej przedstawiam fantastyczne połączenie tego pysznego mięsa wraz z brzoskwiniami, które szczególnie przypadną dzieciom do gustu. Dodatkowo danie zawiera ser, który po zapieczeniu spełni swoją rolę i się rozpuści. Warto dodać, że mozzarella, to jedyny ser, który przy zapiekaniu nie wydziela żadnych substancji rakotwórczych, czego niestety nie możemy powiedzieć w przypadku zapiekania zwykłego żółtego sera.

Całość dania uzupełnią maślane ziemniaki i pyszna kolorowa sałatka z kukurydzą. Twój mały niejadek będzie zachwycony!


Do dzieła!


INDYK Z BRZOSKWINIĄ I MOZZARELLĄ, ZIEMNIAKI OPIEKANE, SAŁATKA WIOSENNA (proporcja na 2os)
SZNYCEL


- indyk filet 0,24kg
- brzoskwinia z puszki x 2 połówki
- mozzarella w wodzie x 1 kulka
- bazylia świeża
- sól, pieprz
Mięso doprawić, przesmażyć delikatnie. Na jednym kawałku mięsa ułożyć pokrojone dowolnie brzoskwinie i mozarellę. Przykryć drugim kawałkiem, na wierzch nieco mozzarelli i do pieca 180stC około 8min.

ZIEMNIAKI OPIEKANE
- ziemniaki ugotowane x 0,3kg
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- masło klarowane lub zwykłe
- świeży rozmaryn

Masło rozgrzać na patelni i wrzucić ziemniaki. Doprawić je do smaku i dokładnie wymieszać w maśle. Rumienić delikatnie, podsypać rozmarynem.

SAŁATKA
- roszponka x 1/4 op
- lodowa x 1/6 op
- pomidor koktajl x 6-8szt
- ogórek x 1 większy
- kukurydza puszka
Roszponkę umyć, lodową porwać. Obie zmieszać. Zmieszać z vinegretem, a dalej układać na sałatach pokrojone warzywa (pomidor, ogórek) oraz posypać kukurydzą.

VINEGRET
- oliwa z oliwek x 2 łyżki
- ocet winny x 1 łyżka
- cukier
- sól,pieprz
- natka pietruszki zwykła lub dekoracyjna

Wszystkie składniki dokładnie i energicznie wymieszać




    Autorem artykułu jest