Deser bananowy
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny deser z bananem w roli głównej. Będzie to doskonałe dopełnienie po zjedzonym wcześniej obiedzie. A teraz kilka słów o bananie.

Banan, to owoc, którego na sklepowych półkach znajdziemy przez okrągły rok.  Posiada dużo wartości odżywczych m.in. potas, witaminę C i błonnik. Jest żródłem cukrów prostych, które dodają nam energii. Zawiera również magnez, który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Daje nam uczucie sytości, poprzez zawartą w sobie skrobię. Skrobia ta w lekko niedojrzałych bananach wspaniale chroni błonę śluzową żołądka przed działaniem soków żołądkowych.

Podana poniżej propozycja deseru na pewno trafi w gusta małych słodko-żerców. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć szybką i niebanalną propozycję podania jakże zwykłego banana.


BANAN W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SŁODKIMI DODATKAMI

Składniki:  (na 1 os)

- 1x banan niezbyt dojrzały
- 0,15 l śmietany słodkiej 36%
- 0,1 l śmietany słodkiej 18%
- 0,25 kg gorzkiej czekolady
- ciasto francuskie ( na całą grupę 2 rolki)
- 0,05 kg cukru
- świeża mięta lub melisa do dekoracji
- 1 jajko


Przygotowanie:

Śmietanę 36% ubić na sztywno i wstawić do lodówki; gorzką czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki; banana obrać, po czym zawinąć w ciasto francuskie i dokładnie połączyć brzegi. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem z jajka i wstawić do nagrzanego pieca (200 stopni C) na około 7 minut, do momentu zarumienienia się. W międzyczasie wysypać cukier na patelnię, doprowadzić do krystalizacji (całkowitego rozpuszczenia kryształków.  Wlewać śmietanę 18% na patelnię, powolnym strumieniem, cały czas dokładnie mieszając. Płynny cukier w połączeniu ze śmietaną, utworzą nam karmel. Upieczonego banana w cieście wykładamy na talerz, obok kładziemy ubitą śmietanę, polewamy sosem karmelowym i wierzch obsypujemy gorzką czekoladą. Obok liście mięty lub melisy.





Autorem artykułu jest