Świąteczne muffiny

Święta powinny kojarzyć się z wieloma aspektami. Jeśli mielibyśmy wybrać typowo kulinarny, to opieramy się na ciężkim korzennym zapachu cynamonu, ale z kroplą pomarańczy w tle. Dlatego na poniższy przepis zapraszamy wszystkich spragnionych prawdziwego, dobrego kawałka ciastka! 







 Ciasto  (proporcje na 12 sztuk)                                    
     
                                                                                      Przesiać mąkę i proszek do pieczenia,
- 1¼ szklanki mąki pszennej                                wymieszać. Utrzeć masło z cukrem na
- 2 płaskie łyżeczki proszku                                  puszystą, gładką masę. Następnie za
                 do pieczenia                                             każdym razem dokładnie mieszając,
- 1 szklanka cukru                                                    pojedynczo dodawać jajka, aromat, mąkę
- 0,12 kg masła lub margaryny                             i mleko – ciasto powinno być gładkie.
- 2 jajka                                                                       Ciasto  wymieszać z cynamonem. Wyłóż foremkę
- ½ szklanki mleka                                                   do pieczenia babeczek papilotkami i każdą
- 1 buteleczka aromatu pomarańcz.                  napełnij masą do 2/3 wysokości. Do środka
- 1 łyżeczka cynamonu                                           każdej babeczki można również włożyć
                                                                                      tzw. niespodziankę, np. kawałek czekolady
                                                                                      owoca lub po prostu orzechy.
                                                       
 


                                                                                                             Krem do muffinek (proporcje na 12 sztuk)
                                                                         
Serek mascarpone dokładnie ubić                                                         - 0,5 kg serka mascarpone
z masłem na gładką konsystencję.                                                         - 0,05 kg masła
Otrzymamy w ten sposób masę wyjściową                                                                          
do muffinek, którą można modyfikować na wiele sposobów dodając do niej np.
barwniki spożywcze, czekoladę roztapianą w kąpieli wodnej, miksowane owoce,
wiórki kokosowe, orzechowy krokant…………wariacje dowolne.


Smacznego!!!
 

Autorem artykułu jest