Tarta gruszkowa z kremem cynamonowym
Nie ma to, jak pyszne ciasto, z którym poradzi sobie nawet najmłodszy kucharz! Dzisiaj chcemy zaprezentować Wam doskonałą tartę, która jest naturalnie słodka dzięki gruszkom, a pyszny krem cynamonowy rozgrzeje nas w te chłodne (jeszcze) dni.

Przybliżymy, za co warto kochać gruszki, oraz cynamon.
Gruszka, oprócz swych walorów smakowych, ma wiele właściwości leczniczych. Między innymi wspomaga trawienie, przeciwdziała zaparciom, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza gojenie się ran. Naprawdę warto wprowadzać ją do swojego codziennego jadłospisu.
Z kolei cynamon poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki mają więcej tlenu i składników odżywczych. Skutkuje to rozjaśnieniem umysłu, lepszym zapamiętywaniem, silniejszą koncentracją, poprawą pamięci wzrokowej. Nie dość, że zdrowo, to i pysznie! Polecamy!
 
 
 
 
                                      Tarta gruszkowa z kremem cynamonowym


 Kruche ciasto: (proporcje na 2 osoby)                                    
- ½  szklanki mąki                                  Wszystkie składniki wrzucić do miski. Zagniatać
- 0,1 kg masła                                         bardzo dokładnie na jednolitą masę. Wyrobione
- 3½ pełne łyżki cukru                           ciasto włożyć na chwilę do lodówki. Wykleić
- 2 łyżki kakao                                        ciastem foremki do mini-tart. Piec w temp. 170˚C
      (opcjonalnie)                                    ok. 15 minut (zależy od piekarnika). Wystudzić
- ½ jajka
- ½ łyżeczki proszku                                                           
          do pieczenia                                                                                Krem cynamonowy: (proporcje na 2 osoby)
- szczypta soli                                              
                                                      Śmietanę rozgrzać                                - 0,4 l śmietany sł odkiej 18%
                                              w rondlu, doprawić cukrem                          - 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
                              i cynamonem. Gdy zacznie wrzeć,                             - szczypta cynamonu
                   wyłączyć gaz. Po chwili zagęścić mąką                               - mąka ziemniaczana
                   ziemniaczaną na gęsto, dobrze mieszając.                            (do zagęszczenia)
        Ostudzonym kremem wypełnić kruchy spód.
 
Pieczone gruszki: (proporcje na 2 osoby)

                                                             Gruszkę przeciąć na pół. Jedną połówkę obrać ze skórki
   - 1 duża gruszka                            i wydrążyć gniazdo nasienne, a drugą zostawić do dekoracji.
  - łyżka cukru trzcinowego             Obraną połówkę ponacinać wszerz, położyć na blaszce
                                                             i opruszyć cukrem trzcinowym. Piec w temp. 180˚C
do miękkości i żądanego koloru. Ostudzoną gruszkę wyłożyć na wierzch kremu. Całość udekorować listkiem mięty i świeżą gruszką, lub dowolną kompozycją.







Autorem artykułu jest