Pierś indycza z jabłkami
Przy marcowych wahaniach pogody, dobrze zjeść coś pysznego, a zarazem pożywnego. Dlatego chcemy zasugerować naprawdę pełnowartościowy obiad, którym nie pogardzą nawet najmłodsi.

A za co kochamy indyka?

Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

Ponadto mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu – nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej ani zmiękczania mięsa przed przygotowaniem. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić do przesuszenia mięsa podczas zbyt długiego pieczenia, duszenia czy smażenia.

Proponujemy podać go z pysznym kremowym puree, słodką czerwoną kapustą i możecie być pewni, że cała rodzina zje taki zestaw obiadowy ze smakiem.
 
 
 
   Pierś  indycza  z  jabłkami, kremowym  puree  i  czerwoną  kapustą
                
 Składniki: (proporcje na 2osoby)                                    
     
                                                                         Filet z indyka naciąć wzdłuż
- 0,24 kg schabu piersi indyczej                i powsadzać do środka kawałki jabłka.
- 1 małe jabłko                                              opruszyć solą morską, pieprzem i estragonem.
- 0,1 kg masła                                               Przesmażyć z każdej strony, a przed podaniem
- 0,4 kg ziemniaków                                     włożyć jeszcze do piekarnika. Ziemniaki
- 0,2 l śmietany słodkiej 18%                     obrać i wstawić do gotowania. Gdy będą
- estragon                                                       już gotowe, w rondlu roztopić kawałek masła
- gałka muszkatołowa                                 ze śmietaną, dodać odrobinę gałki muszkatołowej
- 1/2 pęczka koperku                                   i soli i połączyć z ziemniakami na puszyste puree.
- 0,15 kg czerwonej kapusty                      Czerwoną kapustę posiekać w paski i dobrze
- garść rodzynek                                           sparzyć. Sparzyć należy również rodzynki.
- 1/2 pęczka natki pietruszki                      Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić
- 0,1 kg cebuli                                               na maśle. Dorzucić kapustę i przesmażać.
- kilka liści sałaty rzymskiej                        Gdy kapusta zmięknie, dorzucić rodzynki
              (dekoracyjnie)                                 i posiekaną natkę pietruszki, po czym podlewamy
- sól morska, pieprz                                     w celu odrobiną śmietany w celu zagęszczenia.
                                                                        Ziemniaczane puree możemy podać w formie kulek,
                                                                        które zrobimy za pomocą gałkownicy. Kapustę wykładamy
                                                                        obok nich, a pierś z jabłkiem filetujemy w plastry i układamy
                                                                        na kapuście. Z boku położyć również mały liść sałaty rzymskiej,
                                                                        i dekorację z jabłka, np. możemy wyciąć łabędzia.


Autorem artykułu jest